blogz.blogg.se

2014-01-19
22:13:56

Samtyckes(l)agen

Är det tusen, eller en miljon gånger snart hela landet stannar upp i några dagar i protest mot rättsystemet ?

 

 

Tingsrätter som i helhet erkänner att våldtäckt har begåtts, men till sist friar en man på grund av dennes upplevda tolkning av målsägandes kommunikation utan att man tar hänsyn till så grundläggande logiska resonemang att
det borde vara en efterkonstruktion vägd mot den övriga bevisbördan.


Extrema situationer = Kräver extrema lösningar:

Riv upp hela det havererade Rättssystemet, Sparka ut allt sittfläsk = nämndemän och dylikt skitfolk som sitter och lyfter lön för att mestadels vända papper. Jämna det med marken och bygg upp ett nytt fräscht system från grunden där folket får styra mer i sann direktdemokrati. 

Radikalt javisst, men om vi funderar på saken från början. Ett rättssystem är till för att skydda dess medborgare.

Idag har dock hela apparaten, ur ett systemperspektiv frångått detta grundläggande fokus på civilister och snarare börjat gå ärenden åt sig själv. Institutionerna gynnar alltså sig självt  istället och det är bara öppna ögonen för att se  elementen. En tingsrätt vill underlätta intern hantering, effektivisera samarbeten med andra parter såsom Poliser, och andra rättsliga instanser. Där fortgår arbetet hela tiden och fokus tappas på vad systemet i sin helhet skall göra = skydda de enskilda, utsatta medborgarna.






Jag själv har haft kontakt med det patetiska rättsväsendet i det här landet 2 gånger. 
Både som  målsägande (offer)  men även tilltalad (anklagad för något) 

Och jag vet inte vilken som var värst, man blir fullständigt bortfintad av aktörerna som är så vana vid sin miljö. På ren formalia blir en oskyldig person bortgjord medans sittfläsket till nämndemän betar av sina ärenden på ren rutin utan inlevelse. Och de inbillar sig att de har reflektion, objektivitet medmera. 
Och vad är det som granskar systemet egentligen? Tänk efter, Rättsväsendet själv kommer aldrig med kritiska rapporter eller uppmärksammar interna brister. Det krävs ofta grävande journalister som bevakar någon extra utsatt person som mår dåligt för att den blivit orättvisst behandlad, först då kommer skandalerna fram !

Systemet sväljer kameler, men silar mygg.  Det är dagens faktum.


 

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: